domingo, 2 de junio de 2013

AUTOREFLEXIÓ DEL PROJECTE DE MILLORA

Projecte
Aquest projecte, neix en un centre nou, en el qual, a l’hora d’arrancar la seva feina com a escola es treballa per cobrir totes les necessitats dels infants, i a l’hora de prioritzar els qui en surten perdent són els espais exteriors.
Els patis, cal dir que són un privilegi ja que en tenen  gairebé un per cada aula, són grans i espaiosos i els infants hi passen bastant de temps sempre que la meteorologia ho permet. Tenint en compte això creiem que la presentació del pati, és a dir els aspectes estètics podrien millorar-se.  Seria interessant impregnar-lo de les petjades dels infants, ja que així es sentirien més part del pati, seria una mica més seu.
En segon lloc, els infants tenen joguines per jugar, fins i tot una caseta, rodes, bicicletes tobogans etc; cosa que en moltes escoletes no es pot ni pensar. Està molt bé que els infants tinguin un material per a jugar però també es podria millorar.  Es tractaria de substituir una mica els materials estructurats pels no tan estructurats, i en alguna ocasió, o en algun pati ja que no tots són iguals incorporar alguns elements nous. Per exemple, notem la falta d’un espai acollidor, de tranquil·litat, estem parlant d’un espai niu on els infants que necessitin una mica de seguretat, aquella contenció que necessiten en alguna ocasió, la puguin trobar i passar una estona del temps de pati allà si ho necessiten.
Al llarg dels anys, s’ha anat investigant i arribant a la conclusió de què aquestes joguines poden ser substituïdes per unes altres de més intrigants per als infants, i que l’ús que en facin els infants no en depèn de la inversió econòmica, al contrari, en moltes ocasions són aquells elements que menys ens costen, que obtenim de la natura els que són més profitosos per als infants.
D’aquesta evolució de creences, que ha anat succeint al llarg dels anys, sorgeix la necessitat de substituir totes aquestes joguines de plàstic per objectes alternatius. Quan se’ns planteja un canvi de material, tendim a pensar de seguida en la part econòmica, en la gran inversió que això ens ha de suposar i aquest pensament és en moltes ocasions erroni ja que si ens esforcem i som una mica creatius ens adonarem de què la natura ens ofereix molts d’aquests elements i que simplement es tracta de saber-los gestionar per a obtenir aquelles joguines / objectes que necessitem per al nostre dia a dia.
El nostre projecte estarà format per tota una sèrie de propostes de millora; cal dir que no totes es podran aplicar durant el que ens queda de pràctiques, per això, i després d’haver parlat amb les tutores, la proposta que s’aplicarà durant la nostra estància allà serà la creació d’un racó a un dels espais exteriors encaminat a introduir material no estructurat, a través de material reciclat i abstret de la natura. Un racó que permetrà sortir a fer activitats d’experimentació a l’aire lliure amb material no estructurat, el qual també es podrà introduir als patins grans quan les mestres ho creguin oportú.
D’aquesta manera tendrem l’oportunitat d’observar quines diferències hi ha entre el tipus de joc i accions que desenvoluparan els infants quan vagin a l’espai exterior on hi ha el racó, on s’hi anirà d’una forma més programada i en petit grup, i entre el tipus de joc i accions que desenvoluparan els infants quan aquest material es tregui al pati gran, on hi haurà tots els infants de l’escola i on no hi haurà cap intenció de dirigir l’activitat.

AUTOREFLEXIÓ DEL PROJECTE
Ha arribat el moment de fer una auto reflexió de la feina que hem fet en el nostre projecte de millora. A nivell personal m’he sentit molt agust amb les meves companyes de pràctiques, penso que hem format un gran equip en el que les tres hem col·laborat per igual, no hi ha hagut conflictes entre nosaltres i ens hem avingut molt bé. Quan vaig arribar a l’escoleta “ Els Taperons” per començar el període de pràctiques  tenia diferents sensacions, ja que malgrat les ganes que tenia d’apropar-me a la realitat de les escoles també tenia la sensació de si ho faria bé, com m’aniria, si els infants m’acceptarien....en conclusió era un cúmul de sensacions i moltes il.lusions en aquesta nova etapa.
A l’escoleta ens varen dir que el projecte havia de ser d’espais exteriors, ja que elles ho tenien com a tasca pendent per aconseguir transformar els patis en un espai educatiu amb possibilitats de joc, ja que tenen molt poc material i a més, és molt estructura. Per començar vàrem fer una pluja d’idees, vàrem proposar diferents propostes a les educadores i finalment vàrem decidir que duríem a terme el racó de material natural, reciclat i reutilitzat per aconseguir el projecte de millora. Seguidament en vàrem posar en marxa, aconseguint materials mitjançant coneguts i les famílies, tractant-los per poder estar a l’exterior i muntant l’escenari de joc, el qual penso que ens ha quedat bastant bé, amb  quantitat suficient perquè els infants puguin experimentar, manipular i gaudir jugant.
És veritat que hem tingut algunes dificultats però penso que les hem superat amb èxit i hem fet una gran feina. A més, el fet de poder observar el  resultat final fa que deixis de banda les dificultats que han anat sorgit i t’adonis que ha valgut la pena treballar tant, sobretot pensant amb els infants i les grans oportunitats de joc que els hi oferirem.
COMPETÈNCIES TREBALLADES
1.1Cerco i accedeixo a dades i recursos existents a l’hora de resoldre les activitats, tasques i situacions que es plantegen al Pràcticum i a l’assignatura, ja que durant el projecte hem trobat obstacles i hem cercat els recursos adients per superar-los.
1.2 Reflexiono i pondero sobre els elements que porten a una bona actuació professional, ja     que hem anat cercant els millors elements per aconseguir-ho.
2.7 Reflexiono  sobre els meus errors i cerco maneres de millorar  la meva  actuació professional
5.2 Justifico i contextualitzo el projecte de millora a partir de l'anàlisi de necessitats i de la identificació del problema.
5.4 Preveu els obstacles i les resistències en l'aplicació del projecte de millora



No hay comentarios:

Publicar un comentario