martes, 7 de mayo de 2013

PROJECTE

INCORPOREM LA NATURA
Aquest projecte, neix en un centre nou, en el qual, a l’hora d’arrancar la seva feina com a escola es treballa per cobrir totes les necessitats dels infants, i a l’hora de prioritzar els qui en surten perdent són els espais exteriors.
Els patis, cal dir que són un privilegi ja que en tenen  gairebé un per cada aula, són grans i espaiosos i els infants hi passen bastant de temps sempre que la meteorologia ho permet. Tenint en compte això creiem que la presentació del pati, és a dir els aspectes estètics podrien millorar-se.  Seria interessant impregnar-lo de les petjades dels infants, ja que així es sentirien més part del pati, seria una mica més seu.
En segon lloc, els infants tenen joguines per jugar, fins i tot una caseta, rodes, bicicletes tobogans etc; cosa que en moltes escoletes no es pot ni pensar. Està molt bé que els infants tinguin un material per a jugar però també es podria millorar.  Es tractaria de substituir una mica els materials estructurats pels no tan estructurats, i en alguna ocasió, o en algun pati ja que no tots són iguals incorporar alguns elements nous. Per exemple, notem la falta d’un espai acollidor, de tranquil·litat, estem parlant d’un espai niu on els infants que necessitin una mica de seguretat, aquella contenció que necessiten en alguna ocasió, la puguin trobar i passar una estona del temps de pati allà si ho necessiten.
Al llarg dels anys, s’ha anat investigant i arribant a la conclusió de què aquestes joguines poden ser substituïdes per unes altres de més intrigants per als infants, i que l’ús que en facin els infants no en depèn de la inversió econòmica, al contrari, en moltes ocasions són aquells elements que menys ens costen, que obtenim de la natura els que són més profitosos per als infants.
D’aquesta evolució de creences, que ha anat succeint al llarg dels anys, sorgeix la necessitat de substituir totes aquestes joguines de plàstic per objectes alternatius. Quan se’ns planteja un canvi de material, tendim a pensar de seguida en la part econòmica, en la gran inversió que això ens ha de suposar i aquest pensament és en moltes ocasions erroni ja que si ens esforcem i som una mica creatius ens adonarem de què la natura ens ofereix molts d’aquests elements i que simplement es tracta de saber-los gestionar per a obtenir aquelles joguines / objectes que necessitem per al nostre dia a dia.
El nostre projecte estarà format per tota una sèrie de propostes de millora; cal dir que no totes es podran aplicar durant el que ens queda de pràctiques, per això, i després d’haver parlat amb les tutores, la proposta que s’aplicarà durant la nostra estància allà serà la creació d’un racó a un dels espais exteriors encaminat a introduir material no estructurat, a través de material reciclat i abstret de la natura. Un racó que permetrà sortir a fer activitats d’experimentació a l’aire lliure amb material no estructurat, el qual també es podrà introduir als patins grans quan les mestres ho creguin oportú.
D’aquesta manera tendrem l’oportunitat d’observar quines diferències hi ha entre el tipus de joc i accions que desenvoluparan els infants quan vagin a l’espai exterior on hi ha el racó, on s’hi anirà d’una forma més programada i en petit grup, i entre el tipus de joc i accions que desenvoluparan els infants quan aquest material es tregui al pati gran, on hi haurà tots els infants de l’escola i on no hi haurà cap intenció de dirigir l’activitat.

COMPETÈNCIES TREBALLADES
 Perrenoud:
-          Treballar en equip ja que elaborem un projecte de millora conjunt, en el qual treballem juntament per aconseguir una millora en el centre on estem fent les pràctiques

-          Participar en la gestió de l’escola ja que amb aquest projecte estem millorant l’aprofitament de recursos i  gestionant espais.
  
Assignatura:
3.2.  Perquè reflexionem en quant als espais del centre i les mancances que aquests tenen en el funcionament diari.

5.2.  Perquè justifiquem la necessitat del nostre projecte a partir dels problemes observats al centre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario