jueves, 28 de febrero de 2013

PUNT DE PARTIDA

Punt de partida envers les competències professionals


Com he comentat a la presentació la meva experiència amb infants només ve de l’any passat treballant en escoletes d’estiu i treballant en algunes extraescolars. Per tot això penso que referent a les competències encara hem manca una mica de pràctica que segurament l’aniré adquirint amb l’experiència del pràcticum que farem aquest any  i l’any que ve.
Algunes de les característiques que hem definirien serien que sóc una persona oberta, tinc facilitat per realitzar treballs en grup cosa indispensable a l’hora de treballar com a docents ja que l’escola és un conjunt de professionals que han de treballar conjuntament per aconseguir un mateix objectiu, el desenvolupament dels infants. Per altra banda, penso que sóc flexible i que accepto les opinions dels altres sense vorar-les com un atac personal, això sí, tot això gràcies a la quantitat de treballs en grup de la universitat que ens han fet reflexionar i treballar aquesta competència. A més, penso que sóc una persona responsable amb les meves tasques i en les tasques dels treballs en grup, ja que m’implico per igual en les dues coses. Per altra banda puc dir que estic bastant motivada i implicada actualment en les pràctiques ja que es tracta d’una tasca amb la que gaudeixo i això des de el meu punt de vista és imprescindible per aconseguir estar motivat i tenir ganes de treballar. A més,  també sóc una persona bastant ordenada.
A continuació parlaré de les competències de l’assignatura i més avall de les de l’autor Perrenoud, comentant les que penso que tinc i les que he d’anar millorant.
1.       Autonomia en l’aprenentatge
Penso que sóc autònoma a l’hora de realitzar els treballs, això sí, han de ser tasques que conegui perquè hi ha d’altres en les que necessito ajuda per treballar-les. No tinc problemes a l’hora de cercar informació, ja que amb les noves tecnologies podem trobar-ne fàcilment. Dins una aula segurament no puc ser totalment autònoma perquè ser tutora és una tasca nova, per això amb l’ajuda de la nostra tutora del pràcticum anirem adquirint aquesta competència.
2.       Reflexió sobre el procés d’aprenentatge
Per el que fa a la reflexió del meu propi procés d’aprenentatge penso que ens ajuden molt els professors que ens proporcionen un feedback de les pràctiques, amb les que poden saber si ho hem fet bé o malament i reflexionar el perquè de les coses. Potser hauria de millorar una mica l’argumentació del que vull fer, hi ha ocasions en que sé que ho vull fer i ho faig sense pensar-hi gaire, amb el que llavors hi ha cops on les conseqüències no són bones del tot.
3.       Anàlisi i reflexió dels centres d’infantil
L’anàlisi i la reflexió dels centres d’infantil és una competència que he de treballar perquè no he fet feina a cap centre d’infantil i per tant, no l’he treballada. Un dels punts del pràcticum és analitzar el centre i reflexió, així que amb això podrem adquirir més aquesta competència.
4.       Anàlisi i reflexió sobre el procés d’ensenyament-aprenentatgeç
Aquesta competència no la tinc molt treballada, ja que no he treballat mai dins una aula. Al igual que les altres penso que amb el pràcticum la podré treballar. Només l’he treballada a les extraescolars quan he reflexionat sobre els resultats dels infants, on he pogut comprovar si han assolit els coneixements tal i com m’havia plantejat, i de moment, ha estat així.
5.       Reflexió sobre el procés de millora
Referent a la reflexió dels processos de millora és una competència que treballarem amb les pràctiques, ja que no he tingut oportunitat de treballar-ho a la vida real a cap centre per el fet que no hi he treballat. Un punt del pràcticum és realitzar un procés de millora, en el nostre cas dels espais exteriors, així que conjuntament podrem proposar-lo perquè l’escola el pugui dur a terme.
Per el que fa a les competències que anomena Perrenoud, hi ha algunes que tinc hi d’altre que necessito treballar.
1.       Organització i animació de les situacions d’aprenentatge
En primer lloc referent a les situacions d’organització  y animació de les situacions d’aprenentatge penso que des de que treballo amb els infants l’he anada adquirint de mica en mica. Es una tasca que requereix planificació i organització per part dels docents, malgrat això no tanca les portes a improvisar davant situacions que van sorgint en el dia a dia. Penso que el fet d’haver treballat amb infants a una escoleta d’estiu hem va ajudar a treballar aquesta competència, ja que no és fàcil tenir motivats i animats als infants en tot moment i , en moltes ocasions, s’ha de treballar amb programacions obertes als canvis.
2.       Gestionar el progrés dels aprenentatges
Una altra competència és gestionar el progrés dels aprenentatges, penso que s’han de tenir molt en compte el progrés que realitzen els infants i no només les notes numèriques que puguin obtenir. En l’experiència que tinc m’he adonat que és imprescindible fer una valoració inicial i plantejar-se uns objectius, d’aquesta manera podrem realitzar una avaluació final i comprovar si s’han assolit o no els objectius programats, això sí, sempre tenint en compte el progrés i no només els resultats finals. A més, penso que els alumnes han d’estar inclosos en el procés d’aprenentatge, i hem de saber motivar-los. Aquesta tasca no sempre és fàcil ja que hi ha cops que els infants no els hi agrada el que fan i no estan motivats, amb el que el seu procés d’aprenentatge no serà molt positiu. Penso que això és una competència que he de treballar i que amb l’ajuda de les pràctiques podrem observar com ho fa la tutora i aprendre d’ella, a més d’adquirir estratègies amb l’experiència.
3.       Elaborar els dispositius de diferenciació
Aquesta competència no la tinc molt desenvolupada ja que no he tingut molta ocasió de realitzar grups de classes ni treballar amb infants amb diferents necessitats. Des de que he treballat amb infants tots els grups m’han vingut fets i no he tingut cap infant amb problemes. De totes maneres penso que tots els infants són diferents i ens hem d’adaptar a les seves necessitats, així que amb les pràctiques podrem observar-ho i dur-ho a la pràctica.
4.       Implicar als alumnes al seu procés d’aprenentatge
Penso que s’han de tenir molt en compte els interessos dels infants a l’hora de dur a terme els seu procés d’aprenentatge, ja que d’aquesta manera serà com més aprendran. Hem de motivar-los i plantejar-los programacions que siguin del seu interès i dels moments que van sorgint al dia a dia. Aquesta competència tampoc la tinc molt desenvolupada, així que penso que ara amb les pràctiques la podré dur a terme.
5.       Treball en equip
Com he comentat al principi de les competències no tinc problemes a l’hora de treballar en grup, això sí, així com ha anat avançant la carrera he anat adquirint més aquesta habilitat i comprenent que quan una altra persona et dona una opinió diferent a la teva no és per dur-te la contra sinó que totes les opinions són igual de vàlides. A més penso que a més opinions millors resultats és podran assolir i que totes són vàlides i respectables.
6.       Participar a la gestió de l’escola
Per el que fa a la competència de participació a la gestió de l’escola , no tinc gens d’experiència, ja que no he treballat a una escola mai i per tant, no l’he poguda dur a terme. Per tant serà una de les competències que hauré de treballar.
7.       Informar e implicar als pares
La competència de informació als pares i implicació és una tasca bastant complicada. Penso això perquè en moltes ocasions les famílies són difícils de tractar i potser tu vegis un problema però ells no el volen acceptar. No tinc gaire experiència amb aquesta competència, hem baso únicament en les famílies amb les que he tractades a les extraescolars que parlo amb elles quan acaba la classe, malgrat això no he tingut gaire problemes. Després de fer la primera setmana a l’escoleta de Campos puc dir que podré treballar allà aquesta competència ja que és una escola que té les portes totalment obertes a les famílies i per tant, podré veure com ho fa la tutora.
8.       Noves tecnologies
Referent a les noves tecnologies penso que estic bastant modernitzada, malgrat això hi ha eines com les pissarres digitals que no he treballat perquè no he estat a cap escola, per tant, l’hauré de treballar.
9.       Problemes ètics
Per altra banda tenim el fer front als problemes ètics de la professió els quals no he treballat molt perquè els infants amb els que he treballat no hi ha hagut problemes ni de discriminació, ni violència ni problemes socials en general, per tant, l’hauré de treballar profundament perquè penso que és un tema molt delicat amb el que ens trobarem a l’escola.
10.   Organitzar la pròpia formació continua
Per acabar penso que totes aquestes competències mai s’arriben a tenir i es poden deixar de treballar, sinó que sempre hem d’estar en constant formació i actius a l’aprenentatge, ja que les noves situacions ens poden dur nous problemes que pensem que tenim resolts i no les tenim.
Des de el meu punt de vista totes aquestes competències s’aprenen mitjançant l’experiència amb la feina de docents i nosaltres comencem aquest any amb les pràctiques de 0-3 anys, ja que serà un dels primers moments en que estem en contacte amb el món dels docents . Tota la teoria que ens han donat és molt important, però és imprescindible poder-la dur a la pràctica per poder acabar d’assolir els coneixements.

Un cop haver fet aquesta activitat penso que he treballat aquestes habilitats:


2.1 Identifica punts forts i punts febles quant a les seves capacitats i competències professionals. He treballat aquesta competència perquè he hagut de fer una reflexió i identificació dels punts forts i febles de les meves competències inicials, es a dir, de les que tinc assolides i les que no. Penso que es una bona tasca per quan finalitzem les pràctiques poder observar si les hem millorades o no.